Dr. Alev ORAL
SHOTOKAN KARATE: Geçmişten Günümüze 2
Geçen yazımda Shotokan Karatenin kısa bir tarihçesinden ve JKA nın gelişiminden bahsetmiştim. Bugün ise JKA dan ayrılarak kendi organizasyonlarını kuran ünlü hocalardan ve onların oluşumlarından bahsedeceğim. Ama önce her iki yazının birden okunması gerekliliğini vurgulamak istiyorum. Böylece daha sağlıklı bir analiz yapmak imkânı doğacaktır. Burada temel nokta JKA dışındaki tüm organizasyonların şahıslara bağlı olmasıdır. Nitekim kurucu hocaların ölümleri sonrası bu organizasyonlarda bir dağılma görülmektedir. JKA ise tüm yetki ve sorumluluğun paylaştırıldığı bir yapı olma özelliği taşımakta olup zaman içinde post lar sabit kalmakta ama kişiler değişebilmektedir ve bu türden değişimler JKA da herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır.
Bu yazımda bahse konu organizasyonların, en yaygın taraftar kitlesine sahip olanlarını kısaca ele alacağım.
INTERNATIONAL TRADITIONAL KARATE FEDERATION Hidetaka NISHIYAMA (1928 -) 10.DAN ITKF aynı zamanda American Ameteur Karate Fed. da başkanlığını yürüten NISHIYAMA tarafından kurulmuştur. Nishıyama 1943 yılında Funokoshı GISHIN in yanında Karate çalışmaya başladı. İki yıl sonra Takushuko Üniversitesine girdi ve Üniversitenin Karate takımına seçildi. 1949 yılında da takım kaptanı oldu. JKA nın kurucu üyelerinden birisidir. 1952 yılında JKA yönetim kurulu üyesi seçildi. Daha sonraları Amerika ya yerleşti ve halen faaliyetini bu ülke merkezli yürütmektedir. Halen JKA nın teknik danışmanlarından birisidir. ITKF nin Türkiye temsilcisi Shihan Hakkı KOSAR’ dır.
WORLD SHOTOKAN KARATE AKADEMY Taiji KASE (1929-2004) 10.DAN KASE, Gishin FUNOKOSHİ’ nin öğrencisidir. 1964 yılında Karatenin dünya ya tanıtımı misyonu çerçevesinde Japonya’dan ayrılarak Paris’e yerleşti. Avrupa’nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinde seminerler verdi. Shotokan Karateye kendi bakış açısını getirdi. İlerleyen yıllarda yalnız 3.Dan ve üzeri Karateka lara yönelik faaliyetlerde bulunan ve amacı üyelerinin teknik gelişimini sağlamak olan WSKA yi kurdu.
KASE Koşar Karate Merkezinin davetlisi olarak Türkiye’ye de geldi. Türk Karatesinin kuruluşunda Hakkı KOŞAR sensei vasıtası ile çok etkili olmuştur.
SHOTOKAN KARATE INTERNATIONAL FEDERATION Hirokazu KANAZAWA (1931 -) JKA dan ayrılarak kendi organizasyonunu kuran ilk hoca dır. Nakayama ve Nishiyama nın öğrencisidir. Kanazawa gerek müsabık gerekse de teknik açıdan en üst düzey Karateci olarak kabul edilmektedir. 1957 JKA Japonya şampiyonasını bir kolunun kırık olmasına rağmen kazanmayı başarmıştır. JKA dan ayrıldıktan sonra Tai Chi Kung Fu nun akıcılık ve denge içeren hareketlerini karatede uygulamıştır.
KARATE UNION OF GREAT BRITAIN Keinosuke ENOEDA (1935–2003) JKA nın İngiltere temsilcisidir. Ayrıca Enoeda sağlığında Avrupa Baş Antrenörlüğü görevini de üstlenmiştir. KUGB, JKA nın en geniş kolu olmuştur. Enoeda nın ölümü üzerine KUGB Endy SHERY nin yönetiminde bağımsız bir organizasyon olarak faaliyetini sürdürmektedir. JKA ise İngiltere’de Yoshinobu OHTA liderliğinde faaliyetini sürdürmektedir.
KARATENOMICHI WORLD FEDERATION Mikio YAHARA (1947 – ) Yahara JKA dan ayrılmadan önce istatistiklere göre dünyada en çok beğenilen karateci olmuştur. Savaşçı karakteri ve teknik üstünlüğü her zaman hayranlıkla izlenmiştir. Yahara KOKISHIKAN üniversitesini bitirdikten sonra JKA Instructor Class’ a dahil olmuş ve eğitmen olmuştur. KWF hızlı bir biçimde tüm dünyada yayılmaktadır. Bu hızlı yayılmada Yahara nın kişiliğinin büyük etkisi vardır, ama maalesef Yahara sonrası aynı etkiyi sağlayacak bir başka lider bulmak mümkün değil gibi gözükmektedir.
JAPAN KARATE SHOTORENMEI Tetsuhiko ASAI (1935 – 2006)
Asai, Takushoku Üniversitesinden mezun olduktan sora JKA Instructor Class a dahil olmuştur. JKA eğitmeni olarak Çin, Hongkong, Amerika Avrupa ve Havaide hocalık yapmıştır. 1987 yılında Nakayamanın ölümünden sonra JKA Baş Antrenörü olmuştur. Daha sonra JKA dan ayrılarak kendi organizasyonunu kurmuştur.
Dr. Alev ORAL
Dr. Alev ORAL
SHOTOKAN KARATE: Geçmişten Günümüze
Shotokan Karatenin ilk resmi organizasyonu olan JKA’ nın kuruluşundan günümüze kadar süre içinde birçok ünlü hoca bu organizasyonu terk edip kendi organizasyonlarını kurdular. Her biri Shotokan Karateye büyük katkılarda bulundu. Her biri büyük taraftar kitlesine ulaştı. Ben bazılarının bölünme olarak adlandırdıkları bu olguya ZENGİNLEŞME olarak bakmayı tercih ediyorum. Zira kurulan Organizasyonların hiç birisi zaman içinde yok olmadı. Aksine büyüdü, genişledi ve özelde Shotokan Karateye genelde ise tüm Karate olgusuna zenginlikler getirdi.
Ueki MASAAKI – Teknik bölüm başkanı Tanaka MASAHIKO – Teknik bölüm 2.başkanı Osaka YOSHIHARU-Teknik bölüm 2. başkanı Imura TAKENORI – Planlama bölümü başkanı Kurasako KENRO – Organizasyon bölümü başkanı Kawawada MINORU – Atamalar bölümü başkanı Ogura YASUNORI – Dış ilişkiler bölümü başkanı Imamura TOMIO-Genel sekreter JKA’ nın kuruluşundan günümüze kadarki hikâyesi kısaca JKA kaynakları tarafından böyle aktarılmaktadır. Yazımın başında zenginleşme olarak tanımladığım, ayrılmaları ikinci yazımda anlatmaya devam edeceğim.
Dr. Alev ORAL
Dr. Alev ORAL
Merhaba Sevgili dostlarım
Dün Sayın Hakan ALPAY Senseinin lütfedip Sait UÇAN kardeşim ile yolladığı ve ismime ithaf ettiği eserini aldım. Öncelikle Senseiye bu nazik jestinden dolayı şükranlarımı sunarım. Eseri bastan sona bir solukta okudum, inanın büyülendim. Yıllardır Karate hakkındaki yayınları takip ederim, pek çoğunda istediğim yada ihtiyaç duyduğum konuları bir arada bulamam. Fakat bu eser çok tecrübeli bir usta tarafından yazıldığını hemen başında belli ediyor.
Benzer yabancı yayınları inceleyecek olursanız bir bütünlük bulmakta zorlanırsınız. Ya karatenin tarihi anlatılır, ya karate tekniklerinden söz edilir. Üstelik anlatılan bize ait olmayan bir tarihtir. Hakan senseinin bu eseri dikkatle okuyan herkes, çok başarılı bir müsabık, antrenör ve yöneticinin bakış acısından Karate sanatını bir bütün olarak görme sansına sahip olacaktır.
Eserde giriş bölümünde Karatenin geneli hakkında etraflı bilginin yanında, Jiyu Kumiteye başlayana kadar yapılması gereken tüm hazırlık çalışmaları son derece basit bir dille ama ayni randada detaylı olarak anlatılıyor. Daha sonra Kata baslığı altında hem teoriye hamda pratiğe yönelik bilgiler veriliyor. Ama bence en önemli bölüm başarımın sırrı baslığı altında anlatılanlar. Tek sayfalık bir bolum, ama anlayana yüzlerce sayfalık bir anlatımı içerdiğini düşünüyorum. Tabi ki Hakemlik kuralları ve uygulamalar bölümünde tüm antrenör ve sporculara gerekli her türlü bilgiyi veriyor.
Sensei eserinde duygulara da hitap etmiş. Bilemezsiniz o resimler beni nerelere aldı götürdü. Bugün Dünya Şampiyonları çıkartan Karatemizin geçirdiği zor yılları, emeği geçen binlerce isimsiz kahraman kardeşimi hatırlattı. Kimileri Hakkın rahmetine kavuştu, kimileri camiadan uzaklaştı. Oysa bilseniz o aslanların bugünlere gelinmesinde ne çok emeği, ne çok alin teri var. Ah eğer Hakkı hocamız zamanını ayırıp onları tek tek anlatabilse, böyle bir eserde o yazsa. İste o zaman bugünlere nasıl gelindiği çok daha iyi anlaşılır. Haydi Hakki Hocam bi gayret. Tarih kayıt altına alınırsa yaşar.
Elimizde o günlerden kalan son çınarların kıymetini bilelim. İnanın onlar, kan ter ve gözyaşı dökerek büyüttükleri bu bebeği herkes kadar sevmektedirler.
Allah onlara uzun ömürler versin.
Hakan kardeşimin ellerine sağlık.
Dr. Alev ORAL
-
RÖPORTAJLAR16 yıl ago
Sn. Dr. Alev ORAL
-
Oğuzhan GENÇ19 yıl ago
Atatürk ve Spor
-
Oğuzhan GENÇ18 yıl ago
Doping
-
Bulut BABA18 yıl ago
Kata Dosyası – Bölüm 3
-
RÖPORTAJLAR17 yıl ago
Sn. Levent AYDEMİR – KUVEYT
-
RÖPORTAJLAR17 yıl ago
Sn. Atilla ÇELİKTÜRK – SUUDİ ARABİSTAN
-
RÖPORTAJLAR17 yıl ago
Sn. Memduh ŞANLI – AVUSTRALYA
-
Bulut BABA18 yıl ago
Kata Dosyası – Bölüm 1