Ramazan ÖZÜM

Bilinçli Ve Doğru Nefes Alıp Vermek

Published

on

Değerli Karateka’lar;
Her zaman söyleriz. Karate Do bir yaşam biçimidir diye… Bu yaşam biçimi karatenin  felsefi olgusunda yatar. Gerek davranış tarzımız, gerek alışkanlıklarımız, gerek bedensel yeteneklerimiz, bu yaşama tarzımızın şekillenmesinde ve idamesinde  önemli rol oynar. Bizi iyiye, doğruya,  güzelliğe, yönlendiren, yani davranış tarzımızı olumlu yönde etkileyen, bizim uzun ve sağlıklı yaşamamıza imkan tanıyan her şey felsefi yaşamın bir parçasıdır..  Burada karate do felsefesinin bedenimizin eğitilmesindeki rolünü kendi yaşam kalitemizi yönlendiren solunum yeteneğimizle açıklamaya  çalışacağım.

Karate do felsefesinin insanı olgunlaştırma noktasında önemli rolü olduğu bilinir  Ancak bunun nasıl yapılacağı, nasıl gerçekleşeceği veya gerçekleştirileceği konusunda bilgi azdır. Değerli senseilerimin hoşgörüsüne sığınarak onların karate do felsefesi ile ilgili birikimlerini derinlemesine ve daha pek çok konuyu da kapsayacak şekilde bizlerle paylaşabileceği ümidiyle bu konuda  bir başlangıç yapmak istedim.

Sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı bilinçli nefeste saklıdır. Nefes ana rahminden itibaren diyafram solunumuyla başlayan bir güçtür ve kendi başına beyin gibi faaliyet gösterir. Nefes, her bedende var olan, bedenin kendine dışarıdan hiçbir yardım almadan dengesizliklerle baş edebilmeye, ruhu sakinleştirmeye, kendini iyileştirmeye ve güçlü kılmaya imkan tanıyan bir yetenektir. Bu yeteneği günümüzde tekrar canlandırmayı hedef alan kişiler binlerce yıl öncesine dayanan Uzakdoğu disiplinlerini her geçen gün daha da derinlere inerek araştırmakta ve değişik veya aynı başlıklar altında uygulamaya sunmaktadırlar. Biz karate çalışanları da diyafram solunumunun karate için  ne kadar önemli olduğunun farkındayız.

American Aging Studies Society adlı Amerikan sağlık kurumunun doğru solunum ve duruşlarla ilgili araştırma sonuçları oldukça ilginç;

– İnsan bedeninin yaşam gücü 25 yaştan sonra her on senede yüzde 9 ile 27 arasında azalmaya başlar.
– Doğru solunum ve doğru duruş uygulayan 40 yaş grubunun bedensel güç kapasiteleri 30 yaş grubundaki sağlıklı kişilere eşit bulunmuştur.
– Bedeni hareketsiz veya pasif bırakılmış 30 yaşındaki kişilerin  bedensel güç kapasiteleri 55 ile 75 yaş grubuna eşit bulunmuştur.

Bilinçli kullanılan nefes, günlük rahatlama ihtiyaçlarımızın ötesinde meditasyon yaratıcılık, sağlık ve tedavi yeteneklerimizi geliştirmede de kullanılabilir. Günlük hayatta çeşitli hadiselere elimizde olmadan öfkelenir, kendimizi strese sokarız, hatta bir topluluk karşısında konuşurken bile heyecanımızı yenemeyiz. Bilinçli olarak derin ve diyaframdan nefes alıp vermek bu ve benzer durumlardan kurtulmak ve ruhu sakinleştirmek için bir ilaçtır. İsterseniz bir deneyin…

Tüm bedensel işlevlerimiz tabiatın diğer unsurları ile bir uyum içinde çalışabilecek şekilde programlandığı gibi doğal haliyle kalabilseydi, metabolizmamız ve sinir sistemimiz bizi kendiliğinden mükemmele taşır ve hep orada tutardı.  Ancak, bizler artık tabiatın değil, medeniyetin gösterdiği doğrultuda yaşıyoruz. Gerçekçi ve duygusal beynimiz kendini medeniyete göre ayarlarken özündeki programda zaman zaman değişiklikler yapıyor.  Bizler de bu değişime uyum sağlamaya çabalarken tökezliyoruz.

Ruhen içimize attığımız birikintiler, farkında olmadan barındırdığımız korku, öfke, suçluluk duyguları, aşırı keder ve hatta ani, yoğun mutluluklar, bir organ, kas veya hücremizi bloke ediyor olabilir. Neticede çok sağlıklı görünmemize rağmen bir anda ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz.

İnsan bedeni bir denge içindedir. Bu dengenin başlatılma noktası ancak burundan alınan havanın oksijen ve karbondioksit dengesinin sağlanmasıyla ve diğer besin maddeleriyle etkileşmesiyle başlar.  Böylece burundan alınan hava gereken miktardaki oksijeni vücuda mal ederken, ağızdan alınan ise sadece yalın bir solunum olarak kalır.

Burundan nefes alımında amaç, hücreleri daha çok oksijen alabilir ve taşıyabilir hale getirmek, bir yandan yorulmadan enerji üretirken, diğer yandan artıkları temizleyerek bedenin Allah vergisi potansiyel yeteneklerini ortaya çıkarmaktır.

Ciğerlerimizin hava alma kapasitesini artırabilmek için nefes pompalama adalelerinin faaliyetini göğüs boşluğundan karın boşluğuna taşıyarak ciğerlerimizin daha geniş alanda çalışmasına ortam sağlayabiliriz. Karın boşluğuna taşıdığımız derin nefes aynı zamanda karın içindeki organlara da masaj yaparak hazımsızlık ve kabızlık gibi olabilecek rahatsızlıkları da önler.

Şuurumuzu kullanarak, nefesimizi bedenimizde hissederek dolaştırabilmek iradeli nefes demektir. Şuurlu nefes, tüm zihinsel, ruhsal ve bedensel fonksiyonlarımızın efendisidir.  Şuurumuzu, yani gerçekçi ve duygusal farkında lığımızı eğiterek, otomatik alıp verdiğimiz nefesimizi, derin, uzun, yumuşak ve akıcı bir tempoya dönüştürebiliriz.

Değerli Karateka’ lar;  küçük ve kısa nefes alıp vermek, yeterli oksijen alamamakla, diğer bir ifadeyle oksijensiz ortamda bulunmakla eşdeğerdir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için oksijeni bol ortamlarda bulunmayı, doğru nefes almayı ve buna bağlı olarak bedenimizi doğru kullanmasını ve taşımasını bilmeliyiz.

Tüm Karateka’lara saygı ve sevgilerimle.

Ramazan ÖZÜM
Karateka

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version